Održan bugarsko – srpski poslovni forum u Nišu

Održan bugarsko – srpski poslovni forum u Nišu

Like
870
0
Monday, 19 March 2018
BANKER OBJEKTIV

19.03.2018. – Danas je u Oficirskom domu održan poslovni forum Bugarska-Srbija. 130 kompanija i preko 200 privrednika iz Bugarske došlo je u Niš predvođeno zamenikom premijera Bugarske Tomislavom Dončevim i zamenikom bugraskog ministra ekonomije Aleksandrom Manolevim. Srpsku delegaciju predvodio je Marko Čadež, predsenik naše privredne komore i Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije.

Na forumu je bilo reči o malim i srednjim preduzećima kojima je potrebna pomoć za bolje poslovanje i povezivanje, za istraživanje novih tržišta i novih mogućnosti za plasiranje robe i usluga. Prošle godine se došlo do jedne milijarde evra trgovinske razmene što čini dosadašnji rekord, a cilj za sledećih pet godina je 3,5 milijarde evra za šta će biti potrebna velika politička podrška dve zemlje.

Bugarski vicepremijer je naglasio da je pristupanje zapadnog Balkana Evropskoj Uniji jedan od prioriteta predsedavanja Bugarske evropskom komisijom, i da će ona u preostalih nekoliko meseci svog predsedavanja nastojati da nametne tu temu na evropski dnevni red. Unapređenje poverenja između srpskih i bugarskih kompanija koje sarađuju je veoma značajno kako bi se rešili problemi u poslovanju.

Potpredsenica Vlade prof. dr Zorana Mihajlović je navela da je ubrzanje protoka robe i ljudi na granici između Srbije i Bugarske veoma značajno kao i svaki kilometar puta ili pruge koji će biti napravljen ili popravljen.

U planu je da se tokom naredne nedelje delegacije dve zemlje ponovo sastanu u Beogradu kako bi još detaljnije razgovarali o ovim pitanjima.

 

FOTO: Dimitrije Nikolić

share

Comments are closed.